joi, 13 iunie 2013

Cititorii ne intreaba



Am primit pe mail un mesaj si, in loc sa raspund personal, am decis ca e mai util sa scriu un mic articol pe blog:

am si eu o intrebare: intr-un amestec de uleiuri ce conservant se poate
pune si cam in ce procent? aveam un ulei de struguri care a rancezit...
 
Draga A. , conservarea uleiurilor se face tinandu-le in loc intunecat, racoros (frigiderul e o buna optiune), in recipient opac sau inchis la culoare. Daca este un ulei cosmetic, se poate adauga 1% vitamina E.
 
Totusi, "a conserva" nu este un termen optim pentru uleiuri. Majoritatea in timp vor rancezi, se vor oxida, capata un miros specific, nu ai cum sa il ratezi. Mai potrivit este sa spunem ca le protejam impotriva oxidarii (pe care, de fapt, o intarziem).
 
In cazul tau, vorbim de un ulei de samburi de struguri. Este un ulei foarte sensibil la oxidare, asa ca, si in conditiile in care il pastrezi la rece, se ca oxida mai repede ca, sa zicem, uleiul de masline sau uleiul de samburi de migdale dulci. Uleiurile pentru uz cosmetic au indeobste pe eticheta o data de expirare in functie de estimarea distribuitorului + informatiile pe care le are de la furnizorul sau. Eu am cateva uleiuri care ar fi trecute de data de expirare dar, pentru ca au stat la frigider si au vitamina E, nu au rancezit.
 
O alta medota de a le prelungi in mod serios durata de viata ar fi sa le pastrezi la congelator. Daca vrei sa il folosesti, il scoti la temperatura camerei si astepti pana se lichefiaza complet. Stiu ca exista unele controverse referitoare la aceasta metoda, eu o folosesc pentru uleiurile extrem de sensibile, pentru ca , de exemplu, 30 sau 50 de ml ii consum in foarte mult timp si nu vreau sa risc nimic. Mai ales daca e vorba de un ulei care costa, sa zicem 10 EUR 5 ml :)

Asadar: uleiurile se pastreaza in loc intunecos, in spatiu racoros, in recipiente opace sau inchise la culoare, cu eventual adaos de vitamina E (antioxidant). Vitamina E capsule din comert ar fi OK, dar mai bine ar fi sa folositi un mix dedicat (e greu sa "storci" acele gelule fara sa te ungi pe maini de vitamina E). 

De unde puteti cumpara vitamina E pe post de antioxidant ? Iata aici.

joi, 6 iunie 2013

Intarzieri, intarzieri.... dar nu pentru mult timp!

Dragele mele,

Am multe multe mesaje in inbox de la voi, insa problemele personale si incarcarea la job nu mi-au dat ragazul sa va raspund asa derapid precum mi-as fi dorit. Va rog sa aveti rabdare cu mine, raspunsul va veni.

Iar daca vreti sa fiti sigure ca nu ratez mesajul vostru, dati-mi un reply si intrebati-ma de sanatate :)) Sigur daca vad un mesaj nou va fi mai usor sa il gestionez in zilele viitoare, cand planuiesc sa va raspund intrebarilor :)

Intre timp, o veste minunata pentru mine: maine ar trebui sa intru in posesia unui ingredient cosmetic mult iubit de mine , ce mi-a schimbat viata tenul si fara de care nu concep sa ma aflu vreodata. Ghiciti care este?


miercuri, 5 iunie 2013

Blind Review - Concurs 2. What am I?



Inainte de toate, doresc sa imi cer scuze pentru intrzierea cu care scriu acest articol. Viata personala si cea profesionala mi-au rezervat cateva provocari destul de mari, asa ca numai la scris nu mi-a stat mintea. Si acum sunt destul de ocupata, asa ca nu stiu cand voi reusi sa public articolul acesta.

Apoi as dori sa va multumesc tuturor pentru participarea la concurs. Mai putin numeroase au fost participantele,cred ca lista INCI lunga le-a taiat un pic din elan, iar apoi intrebarea capcana cred ca le-a facut sa se gandeasca de doua ori inainte de a se inscrie :). Am oferit cateva indicii pe parcurs si cateva din participante si-au dat seama la ce ma refeream.

Dar ce produs sa fie oare?





Ei bine, iata si o poza de-a sa. Doua recipiente mici, de 30 ml, cu o crema vascoasa, galbuie, parfumata. Nu e o crema pentru ten, nu e o crema de corp, nu e balsam de par, e un pic cam mica pentru a fi crema de maini (desi, la limita, poate sa fie). Este vorba de o crema pentru unghii si cuticule cu biotina :)

Sa va spun si povestea ei. Acum multi ani de zile mi-am cumparat de la salonul unde mergeam la manichiura o crema pentru unghii si cuticule de la Alesandro, cu biotina. Mirosea usor a trandafiri, avea o consistenta destul de vascoasa, era hidratanta, o iubeam. Si am ratacit-o. Tin minte clar ca avea biotina, atat. Am aruncat cutia (la vremea aceea nu ma interesau etichetele) si nu am mai regasit-o in magazine, ia lista de ingrediente de pe net - ia-o de unde nu-i! Intre timp, am mai gasit la Sephora diverse creme de 10-15 ml, declarate cu biotina, la niste preturi pentru mine astronomice (de la 50 de lei in sus pentru un borcanas). Singurul ingredient lipsa pentru a imi faca propria crema era biotina, pe care, intr-un final, am primit-o prin bunavointa unei prietene . Nu mai aveam la indemana ingredientele cremei de la Alessandro, asa ca m-am gandit asa, rapid, ce sa pun in crema mea de cuticule. In afara de biotina.




  1. Melaleuca Alternifolia (tea tree) floral water - in loc de apa distilata sau apa plata , am ales hidrolatul de tea tree, pentru ca ar putea avea ceva efecte benefice in cazul infectiilor cutanate sau micozelor unghiilor. Tea tree este unul din ingredientele care au fost studiate intensiv pentru aceste proprietati, si, desi procentul la care si-a dovedit eficienta este unul ridicat, am decis ca nu strica sa il folosesc, chiar daca vorbim de un procent mai scazut de compusi. 
  2. Cetearyl alcohol, Polysorbate 60 - sistemul emulsifiant al produsului. Asa cum probabil stiti deja, emulsifiantul este responsabil cu crearea emulsiei, al amestecului de ingrediente solubile in apa si al celor solubile in ulei, altfel imiscibile. 
  3. Theobroma Cacao (Cocoa) Butter - untul de cacao. L-am ales pentru ca este un unt bogat in acid stearic, si confera compozitiei vascozitate. De asemenea, pentru ca are o durata de viata ridicata si pentru ca are efect oclusiv (impiedica TEWL - trans epidermal water loss). Este deci foarte util pielii uscate, iar cuticulele se usuca foarte repede datorita agresiunii mediului (spalam mainile foarte des, folosim detergenti sau alte substante prin casa, mainile sunt expuse zilnic soarelui, vantului, prafului etc.)
  4. Ricinus Communis (Castor) Oil - uleiul de ricin (tin minte si acum ca, pe vremuri, cand eram "mica" si citeam "ulei de castor" pe etichete ma cutremuram :) ), foarte stabil la oxidare, bogat in acid ricinoleic. Fortifica si favorizeaza cresterea unghiilor (si a genelor). 
  5. Cocos Nucifera (Cococnut) Seed Oil - ulei (virgin) de cocos. Parfumat placut, bogat in acid lauric, folosit mai cu seama in produsele capilare , dar si in produsele ingrijire a corpului. De ce l-am ales? pur si simplu pentru ca imi place foarte mult acest ulei pe piele, pentru efectul sau emolient.
  6. Stearic acid, Cetyl alcohol -  primul este un acid gras, care se regaseste in multe unturi vegetale. Al doilea este un alcool gras, emolient si agent de reglare a vascozitatii. Amandoua sunt solubile in ulei si sunt folositi si pe post de stabilizanti ai emulsiilor 
  7. Glycerin - glicerina "clasica", umectant. Cuticulele au nevoie de hidratare
  8. Cera Alba - ceara de albine. O am direct de la apicultor, am filtrat-o singura, si o folosesc cu mare drag. Este galben-aurie, cu un parfum intens de miere (si ceara), dar in compozitie acest lucru nu se poate simti, din pacate. Am adaugat-o pentru cresterea consistentei produsului, pentru efectul filmogen si protector.
  9. d-mixed Tocopherols - vitamina E, nimic secret aici: atat pentru efectul antioxidant pe piele cat si pentru efectul antioxidant in cadrul compozitie
  10. Panthenol - provitamina B5, umectant, antiinflamator, antiiritant
  11. Hydrolized Wheat Proteins - proteine hidrolizate de grau. Cu efect hidratant si filmogen, un miros ... mai degraba neplacut. Util in tratamentul unghiilor moi sau casante, dar si al parului.
  12. Olive glycerides - un amestec de mono, di si trigliceride din uleiul de masline. Emolient, hidratant.
  13. Ceramide-3 - sau ceramide III, ceramide 3, un ingredient reparator si skin identical. Streatul exterior al pielii contine cca 50% ceramide, asa ca este de inteles ca un adaos de ceramide intr-un produs intareste bariera protectoare a pielii. Exista un patent confirm caruia, aplicarea pe unghii a unui produs uleios care contine un anumit tip de ceramide (vezi link) a rezultat in unghii mai sanatoase structural. Nu am studiat sa vad daca ceramide-3 intra in acea categorie de ceramide, dar trag nadejde ca 1. rau nu au cum sa faca si 2. daca fac bine , nu pot decat sama bucur :). Ok, vedeti, nu le stiu pe toate :))
  14. Propylene glycol, Diazolinidyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate - conservant cu spectru larg.
  15. Calendula Officinalis - extract Co2 de galbenele, de o culoare maro inchis in recipient, dar o data dizolvat in produs culoarea este portocalie. Claim-urile sunt ca are efect cicatrizant, antiinflamator, anti-edeme. Contine esteri de faradiol, care ar fi recunoscuti pentru efectele antiinflamatoare. Extractul contine si carotenoide.
  16. Chamomilla recutita  - Extract CO2 de musete, de o culoare verde inchis-maro si cu parfum specific , puternic, de musetel, o data dizolvat in produs coloreaza in verde . Bogat in bisabolol si matricina , este antiiritanta si antimicrobiana
  17. Biotin - vitamina B8 sau vitamina H, recomandata in principal in produsele destinate parului si unghiilor. Desi in dictionarul PC apare scris ca nu exista dovezi ca in aplicatii topice face mare lucru, produsul are un rating ":good". Deci, zic eu, nu am ce pierde si nu are cum sa faca rau, ma gandesc.
  18. Monarda Fistulosa Oil - ulei esential. ca si ingredient iritant, contine, printre alti compusi: geraniol, linalol, nerol, geranial. Ar avea efect antibacterian si antifungic. Am folosit o picatura in toata compozitia, deci un dozaj slab. Putin probabil sa beneficiem de rezultate majore, dar pentru un produs destinat cuticulelor si unghiilor am decis ca imi incerc norocul. Mai ales ca vroiam si un produs parfumat.
  19. Aniba Rosaeodora Oil - ulei esential din lemn de trandafir. Contine, printr altele, linanol, geraniol, limonene. Si despre el se spune ca ar fi antibacterian, antifungic si ca ar ajuta in regenerarea tesuturilor. Ca si la primul ulei esential din lista, am adaugat o picatura la cele 60 de grame de produs, din aceleasi motive.
  20. Citrus Aurantifolia Oil - ulei esential de lamaie verde. Bogat in limonene se spune ca ar fi si el antiinflamator. Eu l-am folosit doar pentru ca imi doream si o nota citrica in compozitie. O picatura iarasi nu cred ca poate pune probleme insemnate in utilizare
  21. Apium Graveolens Oil - ulei esential de telina. Constituent major -  limonene. Se spune ca ar fi de ajutor in depigmentare, fotosensibilizant. Iarasi, o picatura, pentru ca are un puternic miros picant. Ca si in cazul celorlalte uleiuri esentiale, l-am ales in principal pentru parfumarea produsului.
  22. Curcuma Longa Oil - ulei esential de turmeric. Inteleg ca acest ulei esential are efecte dovedite asupra bacteriilor gram + (stafilococ auriu si lysteria monocytogenes). Ar fi deci util in tratamente antimicotice, ale verucilor. Evident - tot o picatura si aici, efectele preconizez sa fie minime.
  23. Jasminum Sambac Oil - absolut de iasomie sambac, doua picaturi de data aceasta. Pur si simplu pentru ca doream si o nota subtila de parfum floral, iar iasomia este una din plantele pe care le ador pentru parfumul lor delicat 

Asadar.... o crema vascoasa pentru unghii si cuticule. Se aplica in strat subtire, masand bine produsul pana la absorbire. Eu l-am aplicat zi de zi, de cateva ori pe zi, dupa fiecare spalare pe maini (si nu numai). Cel mai bine este sa il prelevati cu un instrument curat de manicura . Mana poate sa fie folosita DOAR daca este curata, evident. Fiind un produs atat de vascos, este cam dificil sa il strecori intr-un alt tip de recipient fara a avea pierderi sau a bloca mecanismul de pompare.

Recipientul meu este unul transparent, nu mi-am facut mari griji in ceea ce priveste oxigenul si lumina, recipientul cadou este insa unul opac, din aluminiu, avand un strat interior de rasina, ce nu permite contaminarea produsului. Numai bun de purtat prin geanta.

Chiar daca el contine uleiuri esentiale ce ar putea avea un efect fotosensibilizant, la dozajul folosit si tinand loc de utilitatea produsului, impactul ar trebui sa fie minim. Daca insa norocoasa posesoare se va arata ingrijorata de aceste efecte, ar putea sa foloseasca si o crema de maini cu factor de protectie sau sa rezerve crema exclusiv utilizarii nocturne.

Am consumat deja jumatate din borcanasul meu, si asta pentru ca m-am dat de zeci de ori pe zi - mentionand ca eu am bagat degetul in borcan si am luat destul de mult de fiecare data, surplusul intinzandu-l pe degete sau maini. Asta pentru ca mi-era dor de un produs parfumat.

Parfumul este unul picant, condimentat as putea spune. Mie imi place si as spune ca nu este un parfum "clasic" , cosmetic, ci mai degraba inedit :). Sper sa fie acceptabil intr-un produs destinat ingrijirii cuticulelor si unghiilor!

Si pentru ca intrebarea cheie se referea la eticheta, si de ce este aproape INCI, raspunsul pe care il cautam eu se refera la mentionarea alergenilor din ingredientele parfumante. Linalool, geraniol, limonene, menthol si asa mai departe, cei 26 de compusi alergeni conform legislatiei in vigoare, si care, incepand cu 2013 (in curand, nu stiu luna), vor fi circa 80, si care sunt obligatoriu de listat pe etichetele cosmetice acolo unde sunt continute in procente mai mari de X% (nu cunosc valoarea X).

In cazul meu, nu am stat sa calculez daca intr-o picatura din uleiul esential X, care reprezinta Y% din compozitie, limonene (de exemplu) este in procent x1,..xn% (dat fiind ca este prezent in mai multe uleiuri esentiale , nu doar in unul, deci ne intereseaza suma), care insumat este mai mare decat doza de la care ingredientul trebuie mentionat in lista de ingrediente, la finele ei, cu o steluta (*). Cu toate acestea, am tinut mortis sa va pun in fata acestei dileme, pentru a va pune de fiecare data intrebarea aceasta atunci cand va uitati pe o lista de ingrediente. Parfumurile, ingredientele parfumante din cosmetica (fie ca sunt de sinteza, uleiuri esentiale, absolute, isolate etc.) pot sa contina aceste ingrediente iritante pentru piele in procente diferite si un producator care are acces la alte resurse decat un hobby-ist poate sa stie cu precizie aceste procente si este obligat sa le treaca pe eticheta. Cu noua legislatie, ar trebui sa gasiti mai multe astericsuri pe lista de ingrediente.

Orice produs parfumat (daca va decideti sa folositi unul), trebuie testat pe o zona de piele sensibila cu 24-48h inainte de aplicare. Daca pielea dezvolta semnele de iritatie (inrosire, inflamatie, prurit etc), inseamna ca pielea voastra nu reactioneaza bine la unul din ingrediente si nu trebuie sa mai folositi produsul respectiv. Evident, asemenea reactii puteti avea nu doar de la ingrediente parfumate, ci de la o mare varietate de ingrediente (pana si banalul unt de shea , spre exemplu).

Asa ca, dragele mele , in curand o sa imi fac timp sa public si raspunsurile voastre si sa aleg norocoasa castigatoare a cremei :).

V-am pupat!
















duminică, 2 iunie 2013

Blind Review - Hydrating Oil by Anastasia Beverly Hills

În fine, nu este un review foarte orb, pentru ca am avut ocazia să testez pe mână o picătură din acest serum, adus de o colegă din SUA.



Descrierea oficială:


Hydrating Oil features Jojoba, Borage, Black Currant, Rosehips & Meadowfoam Seed Oil which work together to provide ultimate hydration. Loveage, an aromatic oil, revives one’s spirit while our exclusive Balkan Botanical™ Infusion softens. Formula is specifically designed for ideal absorption. Oil leaves skin feeling supple without any greasy residue. Vital for thirsty, strained skin.

CLINICALLY TESTED NON-IRRITATING FORMULA
DERMATOLOGIST TESTED
NON-COMEDOGENIC
PARABEN FREE



Ingredientele:

HYDRATING OIL | L'HUILE HYDRATANTE
NET WT. 30 mL / 1.0 Fl. Oz.
INGREDIENTS SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, CYCLOPENTASILOXANE, ROSA CANINA FRUIT OIL, RIBES NIGRUM (BLACK CURRANT) SEED OIL, BORAGO OFFICINALIS SEED OIL, LIMNANTHES ALBA (MEADOWFOAM) SEED OIL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, BRASSICA CAMPESTRIS (RAPESEED) SEED OIL, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) OIL, LEVISTICUM OFFICINALE OIL, SANTALUM AUSTROCALEDONICUM (SANDALWOOD) OIL, ROSA DAMASCENA FLOWER OIL, BOSWELLIA CARTERII (FRANKINCENSE) OIL, ELAEIS GUINEENSIS (PALM) OIL, TOCOTRIENOLS, TOCOPHEROL, ALTHAEA OFFICINALIS LEAF EXTRACT, MELISSA OFFICINALIS LEAF EXTRACT, VACCINIUM MYRTILLUS LEAF EXTRACT, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, LINALOOL, CITRONELLOL, GERANIOL, LIMONENE <9446>  
Preţul: 

40USD - 30ml


Serumul este incolor, cu un parfum plăcut, şi cu un feeling foarte placut pe piele - uşor ca textură, se absoarbe rapid. Să vedem şi de ce.

  • SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, ulei de jojoba. ceară lichidă, potrivită oricărui tip de ten .Contine in principal acid gadoleic şi erucic (cca 71% respectiv 16%) şi un procent mic de acid oleic (cca 8%). Aceste valori pot sa varieze cu mici diferenţe de la producător la producător. Uleiul de jojoba poate avea culoarea galbenă sau poate să fie chiar şi incolor.
  • CYCLOPENTASILOXANE, un silicon volatil. Conferă produsului o textură uşoară, lejeră, catifelată la aplicarea pe piele. Pentru că este volatil, senzaţia de gras pe piele nu durează mult timp. Este incolor şi inodor şi bănuiesc că este prezent în proporţie similară cu uleiul de jojoba.
  • ROSA CANINA FRUIT OIL, ulei de măceşe. Este un ulei foarte bogat in acizi linoleici (cca 80%), sensibil la oxidare. Bănuiesc că este vorba de un ulei rafinat, deoarece uleiul nerafinat de măceşe ştiu că are culoarea portocalie. Ar fi un ulei bogat şi în vitamina C, din ce am mai citit , aşa că este o adiţie binevenită, însoţit şi de un antioxidant
  • RIBES NIGRUM (BLACK CURRANT) SEED OIL, uleiul de coacăz negru. Iarăşi un ulei foarte sensibil la oxidare, cu circa 75% acid linoleic şi 12% acid oleic. De culoare galben - auriu, destul de uscat.
  • BORAGO OFFICINALIS SEED OIL, ulei de borago, ulei de limba mielului pe româneşte. Ulei sensibil la oxidare, circa 55% acid linoleic şi circa 18% acid oleic.
  • LIMNANTHES ALBA (MEADOWFOAM) SEED OIL, nu am corespondent in română, din păcate. Contine acid gadoleic (circa 61%), acid erucic (cca 13%), acid brassic (cca 18%) şi acid oleic (cca 3%). Seamănă foarte bine cu jojoba, potrivit şi el oricărui tip de ten. Este un ulei foarte stabil (cel puţin doi ani de viaţă, ca şi jojoba).
  • CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, ulei de cocos fracţionat. Din uleiul de cocos se extrag aceste trigliceride (caprylic şi capric), rezultând un ulei uscat foarte stabil, non comedogenic, cu stabilitate foarte mare. Potrivit oricărui tip de ten - a nu se confunda deci cu uleiul de cocos.
  • BRASSICA CAMPESTRIS (RAPESEED) SEED OIL, ulei de rapiţă. Nu am găsit foarte multe detalii despre el, doar că este emolient şi antioxidant.
  • LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) OIL, ulei esenţial de lavandă
  • LEVISTICUM OFFICINALE OIL, ulei esenţial de ţelină sălbatică
  • SANTALUM AUSTROCALEDONICUM (SANDALWOOD) OIL, ulei esenţial de santal
  • ROSA DAMASCENA FLOWER OIL, aş spune că este absolut de trandafiri
  • BOSWELLIA CARTERII (FRANKINCENSE) OIL, ulei esenţial de tămâie
  • ELAEIS GUINEENSIS (PALM) OIL, ulei de palmier, emolient, avand un procent diricat de acid oleic (cca 30%) şi palmitic (cca 40%), evident cifrele variază în funcţie de lot. Mai conţine acid linoleic (9 %) şi stearic (5%), şi alţi constituenţi, precum squalene, fitosteroli, carotenoide (mai cu seamă uleiul roşu de palmier), precum şi vitamina E sub formă de tocotrienoli şi tocoferoli. Este prezent într.un procent destul de mic, sub 1% aş spune, ţinând cont că se află în lista de ingrediente undeva după uleiurile esenţiale parfumante
  • TOCOTRIENOLS, TOCOPHEROL, forme ale vitaminei E, cu rol de antioxidant al amestecului uleios dar şi cu rol de antioxidant pentru piele.
  • ALTHAEA OFFICINALIS LEAF EXTRACT, extract uleios de nalbă mare
  • MELISSA OFFICINALIS LEAF EXTRACT, extract uleios de melisa
  • VACCINIUM MYRTILLUS LEAF EXTRACT, extract uleios de afin
  • CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, extract uleios de ceai verde (sau ceai alb, nu exista detalii specifice)
  • LINALOOL, CITRONELLOL, GERANIOL, LIMONENE, compusi volatili parfumaţi, prezenţi în mod natural în uleiurile esenţiale, cu potenţial alergen. Produsul se va testa mai întâi pe pliul mâinii pentru a verifica reactia pielii la aceste ingrediente.
Dacă ne uităm la cele patru extracte din plante pe care Anastasia le menţionează în descrierea produsului (Hydrating Oil features Jojoba, Borage, Black Currant, Rosehips & Meadowfoam Seed Oil which work together to provide ultimate hydration. Loveage, an aromatic oil, revives one’s spirit while our exclusive Balkan Botanical™ Infusion softens. Formula is specifically designed for ideal absorption. Oil leaves skin feeling supple without any greasy residue. Vital for thirsty, strained skin.), şi apoi la lista de ingrediente, putem deduce că este vorba de un macerat uleios, în bază de ulei de cocos fracţionat (caprylic / capric triglycerides). Acesta, find un ulei non gras şi bine suportat de orice tip de ten, are sens să ne gândim că este suportul acestui macerat (aşa cum am mai văzut macerate în ulei de cocos fracţionat, am mai văzut şi în ulei de migdale dulci sau în ulei de floarea soarelui; în ulei de jojoba nu am văzut macerate niciodată, in silicon nu cred că este posibil, măceşe, coacăz, borago au durata de viaţă prea scurtă pentru a fi suportul unui macerat, limnanthes alba iarăşi este folosit indeobşte de sine stătător, aşa că soluţia rămîne aceasta fracţie de ulei de cocos). Le regăsim pe lista de ingrediente în secţiunea de sub 1%, ceea ce mă face să cred că procentul în care acest blend se regăseşte în compoţiţie este şi el foarte mic (sub 5%, să zicem, deşi poate să fie şi ceva mai ridicat). Singurul mod în care ne-am putea da seama ar fi dacă am citi specificaţiile furnizorului de macerat uleios, care ar putea să spună care este procentul de extract in toatalul maceratului. Poate să fie şi 5% macerat complet, adică ulei şi extract, din care 1% să fie materialul biologic).

Cum vă spuneam, am testat uleiul şi l-am găsit plăcut parfumat, cu senzaţie de non gras pe piele, ceea ce îmi spune că procentul de jojoba şi de silicon era destul de mare. Aşa că, zic eu, ar fi interesant să încerc o replicare. Si ar fi si pacat sa nu o împărtăşesc cu voi, nu?

  • SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, 35%
  • CYCLOPENTASILOXANE, 32%.
  • ROSA CANINA FRUIT OIL, 5%
  • RIBES NIGRUM (BLACK CURRANT) SEED OIL,5%
  • BORAGO OFFICINALIS SEED OIL, 5%
  • LIMNANTHES ALBA (MEADOWFOAM) SEED OIL,5%
  • CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE , 5%
  • BRASSICA CAMPESTRIS (RAPESEED) SEED OIL, 5%
  • ELAEIS GUINEENSIS (PALM) OIL, 1,5%
  • TOCOTRIENOLS, TOCOPHEROL, 1%
  • LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) OIL, 0,1%
  • LEVISTICUM OFFICINALE OIL, 0,1%
  • SANTALUM AUSTROCALEDONICUM (SANDALWOOD) OIL, 0,1%
  • ROSA DAMASCENA FLOWER OIL, 0,1%
  • BOSWELLIA CARTERII (FRANKINCENSE) OIL, 0,1%
Am lăsat doar Caprylic / Capric Triglycerides, care este trecut cu roşu, pentru că sugerez să îl înlocuiţi cu un macerat uleios pe care îl aveţi la îndemână. Nu am lăsat în listă cele patru extracte din plante, pentru că nu sunt ingrediente distincte, vin o dată cu uleiul purtător, dar se trec separat pe etichetă (INCI-ul unui astfel de macerat este, de exemplu, caprylic/capric triglycerides, camellia sinensis leaf extract; în funcţie de procentul de material biologic din macerat, acesta va fi trecut pe lista de ingrediente în mod corespunzător). Mai mult de 0,5% uleiuri esenţiale pe ten nu vă recomand, dacă doriţi să le folosiţi. Dacă vreţi să staţi departe de ele, înlocuiţi acest 0,5% cu alt ingredient solubil în ulei care să fie pe placul pielii voastre. Dacă nu aveţi toate uleiurile din reţetă, căutaţi înlocuitori potriviţi tipului vostru de ten.

Zilele viitoare o să vă arăt şi cum arată replica mea , cu ingredientele pe care le am eu la îndemână . Vă interesează?

În altă ordine de idei, daca e cineva care a testat produsul o perioadă mai lungă de timp, mâna sus şi spuneţi-ne părerea în câmpul de comentarii!

V-am pupat, spor la cosmetice!