sâmbătă, 1 decembrie 2012

Blind review: Crema pentru maini cu glicerina FARMEC


FARMEC este unul din putinele branduri cosmetice romanesti. Stim de Farmec de pe vremea "impuscatului", cand prea putine cosmetice ne erau accesibile. Acum lucrurile s-au mai "modernizat", s-au schimbat produse, ambalaje.

Pe vremea "cealalta" erau renumite cremele de maini "cu glicerina". Glicerina era privita ca un ingredient magic, probabil ingredientul cheie dintr-un anumit produs, si era clar pentru toata lumea: maini uscate, crapate? Crema cu glicerina. Sau  acea solutie de glicerina care mirosea a lamaie, "glicerina citrica". Produse de baza in orice gospodarie. Pentru mase.

Nu am mai folosit Farmec de ani de zile, dar vad mereu pe rafturile magazinelor. Acum cateva zile m-am uitat rapid la celebra crema de maini cu glicerina, low budget (150 ml / 7.66 lei).

Dupa cum vedeti, este destul de apreciata de cei care umbla pe site-ul Farmec. Ce spune producatorul despre aceasta crema?

"Având un conţinut bogat în uleiuri naturale şi glicerină, crema hidratează şi catifelează pielea deshidratată a mâinilor. Formularea cu Glicerină conferă pielii un grad ridicat de emoliere şi hidratare."
Deci, ce contine aceasta crema?


Aqua, glycerin, propylene glycol, stearic acid, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, triethanolamine, sodim benzoate, methylparaben, propylparaben, EDTA, BHA, Parfum

Pe rand:
1. Aqua = water = apa
2. glycerin - umectant si penetration enhancer, ingredientul "vedeta" al cremei. Probabil 3%.
3. propylele glycol - umectant, penetration enhancer si solvent
4. stearic acid - acid gras saturat, cu un lant de 18 atomi de carbon. Foarte stabil la oxidare, cu punct de topire ridicat, se regaseste in unturile vegetale , in uleiuri, dar si in grasimi animale. Folosit ca si co-emulsifiant si stabilizator de emulsie, agent de modificare a vascozitatii
5. glyceryl stearate - emulsifiant
6. cetearyl alcohol - alcool gras, coemulsifiant, stabilizator in emulsii, agent de modificare a vascozitatii
7. triethanolamine - TEA, agent alcalinizant (creste pHul compozitiei).
8. sodium benzoate, methylparaben, propylparaben - conservanti
9. EDTA - agent de chelatare. previne ca ionii metalelor sa permita oxidarea ingredientelor si lucreaza sinergic cu conservantii
10. BHA - Butylated hydroxyanisole, E320, antioxidant
11. Parfum - scris gresit (Perfume ar fi trebuit sa fie scris) - parfum

Si acum, parerea mea despre acest produs. O crema absolut banala, plina de emolienti. Deoarece contine umectanti si ingrediente emoliente, ajuta la hidratarea pielii, dar doar atat. Nu inteleg rolul propylene glycol-ului, in afara aceluia de a mari cantitatea de umectanti (mai mult de 3% glicerina ar inseamna ca produsul sa fie lipicios si nu dorim asta de la o crema pentru maini). In rest, agenti de crestere a vascozitatii / emulsifianti. Contine parfum, considerat de cineva pe site-ul oficial drept prea puternic. In rest, sunt convinsa ca, la nevoie, este o crema care poate proteja mainile uscate si furniza ceva hidratare, dar nimic, absolut nimic altceva.

Ce spune producatorul? "Continut bogat de uleiuri naturale si glicerina". O afirmatie un pic prea increzatoare, cred eu. Glicerina mai mult de 3% eu nu cred ca se gaseste, iar ulei natural - nici unul. Crema nu contine nici un ulei, doar niste acizi grasi si alcooli grasi, care nu pot sa fie numiti uleiuri oricum am lua-o. 

Concluzia mea? Pentru buget redus, o crema emolienta si hidratanta. Pretul? rezonabil, mai ales ca, la cati emolienti are in ea, nu se consuma usor. Se putea mai bine? O, da! Esteo crema atat de banala, incat mi-e si rusine ca cei de la Farmec nu au putut sa mai adauge cate putin din alte ingrediente "mai de seama" pentru a aduce un beneficiu in plus pielii. Un pic de ulei de floarea soarelui si vitamina E, pantenol, se puteau pune cateva aditii care sa faca aceasta crema mai interesanta. Dar, depinde si de publicul tinta. Daca este destinata a fi folosita de o gospodina medie , dupa ce freaca aragazul cu buretele de metal si far amanusi menajere, atunci e o crema buna. As cumpara-o? nu :)

Si, daca tot suntem aici la capitolul replica, iata cum as fi facut eu o crema simpla simpla de tot, emolienta si hidratanta:

3% glycerin
2% Panthenol
3% stearic acid
3% glyceryl stearate
2% cetearyl alcohol
3% ulei (de masline, de floarea soarelui sau ce ulei doriti)
1% vitamina E
1% conservant (sau cat indica producatorul conservantului pe care il aveti)
apa - pana la 100%

Este tot o formula foarte simpla. emolienta, fara parfum, cu vitamina E si cu adaos de pantenol (umectant si reparator, zice-se), si putin ulei vegetal. Cred ca va face un pic mai mult bine mainilor muncite :)

---------------------

Later Edit: Intr-adevar, se pare ca Propylene Glycol folosit in procent de 20% ar elimna nevoia de a folosi un conservant. Totusi, eu sunt nelamurita de acest serum, procentul de propylene glycol pare prea mare, si nu pot decat sa cred ca lista de ingrediente este incompleta - ma astept sa gasesc Water/Aqua pe prima pozitie.... Are cineva falconul original si imi poate confirma sau infirma afirmatia?

Un comentariu:

  1. Am citit cateva review-uri in care se zicea ca intra greu in piele, asa ca nu m-a tentat crema asta niciodata. Acum am una cu ulei de masline si catina de la Cosmetic Plant, a fost cadou la Tango, pentru mainile mele care nu prea sufera de uscaciune e ok.

    RăspundețiȘtergere

Scrie ca şi cum ţi-ai scrie ţie, cu respect şi toleranţă. Îmi rezerv dreptul de a publica sau nu comentariul tău.